06-02-2018, 03:45 PM
Kökboyasıgiller ailesinden İkiçenekliler sınıfına ait olan ağacın meyvelerinin kavrulması ile kahve elde edilmektedir. İlk olarak Etiyopya’nın yüksek dağlık kesimlerinde rastlanılmıştır. Aromatik bir koya sahip çiçekleri ve kirazı andıran meyvelerinin içerisinde iki çekirdek bulunmaktadır. Bu meyvelerinin içerisinde 2 adet çekirdek mevcuttur. Kirazı andıran meyvelerden elde edildiği için de kahve kirazı olarak da anılmaktadır. Kahve çekirdeklerinin kokusu yaseminin kokusunu andırmaktadır. Çekirdekler beyaz renklidir, sert bir yapıya sahiptir ve orta tarafında derin bir çizgi bulunmaktadır. Tropikal sıcak iklimlerde yetişmekte olan kahve ağacı dikildikten 3 yıl sonra meyve vermeye başlar ve 30 yıl aralıksız meyve verir. Dünyada kahve üretiminde Brezilya ipi göğüslerken onun ardından Vietnam ve Kolombiya gelmektedir. 2004 yılından bu yana sadece Mersin ve Anamur’da üretimi gerçekleştirilen kahve ülkemize Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim’in Yemen’i ziyareti sırasında içtiği kahveyi çok beğenmesi ile girmiştir. Kahve Avrupa’ya, İstanbul’a gelen iki Venedikli tüccar tarafından tanıtılmıştır. İstanbul’da tattıkları kahveyi beğenerek ülkelerine götüren iki Venedikli tüccar Avrupa’yı kahve ile tanıştırmış oldu. Bugün artık kahve dünyada petrolden sonra en büyük ticaret kolunu oluşturmaktadır.
Kahve çekirdekleri klorojenik asit, asetik, sitrik ve malik asit ile antioksidanlar, kafein, içermektedir.
Kahve çekirdekleri klorojenik asit, asetik, sitrik ve malik asit ile antioksidanlar, kafein, içermektedir.


Kitap Kahve Kedi ve Sen
