06-10-2018, 09:22 PM
Tarımda kullanılan hormonlar nelerdir etkileri fayda ve zararları Tarımda kullanılan hormonlar nelerdir etkileri fayda ve zararları nedir Tarımda kullanılan hormonlar nelerdir etkileri fayda ve zararları nelerdirTarımda kullanılan hormonlar nelerdir etkileri fayda ve zararları kısaca Tarımda kullanılan hormonlar nelerdir etkileri fayda ve zararları hakkındabilgi
Tarımda kullanılan hormonlar nelerdir etkileri fayda ve zararları Doğal olarak bitkilerde oluşan büyüme ile buna bağlı diğer fizyolojik hareketleri kontrol eden ve oluştukları yerden bitkinin başka yerlerine taşınabilen çok az miktarda bile etkilerini gösterebilen organik maddelere “Bitki Gelişimini Düzenleyiciler (BGD) veya Bitkisel Hormonlar" adı verilir. Bitki içerisinde üretilen hormonlar 5 grupta toplanmaktadır Bunlar;
1. Oksinler: Tarımda meyve tutumu meyve seyreltmesi meyve dökümünün önlenmesi bitki çeliklerinin köklenmesinin teşviki amacıyla kullanılmaktadır. Çok yüksek dozlarda herbisit etkisi göstermektedir. Oksinler herbisit olarak en çok buğdayda ve mısırda geniş yapraklı otlarakarşıkullanılmaktadır.
2. Gibberellinler: Meyve tutumu tohumların çimlendirilmesi ve bitki gelişimini teşvik gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Bitki içerisinde doğal olarak bulunmasına rağmen yapay olarak Giberella fujikuroi mantarından da elde edilmektedir.
3. Sitokininler: Meyve kalitesini arttırmak amacıyla çok nadir olarak kullanılmaktadır. Yapay sitokininlerin çok pahalı olması yaygın kullanımını sınırlandırmaktadır.
4. Absizik Asit: Bitkilerin gelişmesini yavaşlatıcı stomaların açılıp kapanmasını düzenleyici etkilere sahiptir. Özellikle stres altında bulunan bitkilerde yüksek miktarlarda üretilmektedir. Pratikte tarımda kullanımı söz konusu değildir.
5. Etilen: Bitkilerde doğal olarak üretilen gaz halindeki bir olgunlaştırma hormonudur. Özellikle yeşil muzların olgunlaştırılması ve sarartılması yeme olumunda ve fakat yeşil olarak derilen mandarin ve limon gibi bazı turunçgillerin kabuklarının sarartılması için kullanılmaktadır. Kullanılan etilenin kaynağı direk etilen veya asetilen gazı olduğu gibi bazı etilen üreten kimyasallar da olmaktadır.
Hormon kullanılarak üretilen bitki ve etler sürekli tüketildiği zaman vücuttaki hormon dengesi bozulabilmekte ve bunun sonucunda bir çok hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Vücudun bağışıklık sisteminin bozulması şişme ve yağlanma gibi durumlar bazı vitaminlerin kullanılamaması hücrelerin zayıflayarak kanser hastalığına yol açılması gibi durumlar bu çerçevede sayılabilir.
Tarımda kullanılan hormonlar nelerdir etkileri fayda ve zararları Doğal olarak bitkilerde oluşan büyüme ile buna bağlı diğer fizyolojik hareketleri kontrol eden ve oluştukları yerden bitkinin başka yerlerine taşınabilen çok az miktarda bile etkilerini gösterebilen organik maddelere “Bitki Gelişimini Düzenleyiciler (BGD) veya Bitkisel Hormonlar" adı verilir. Bitki içerisinde üretilen hormonlar 5 grupta toplanmaktadır Bunlar;
1. Oksinler: Tarımda meyve tutumu meyve seyreltmesi meyve dökümünün önlenmesi bitki çeliklerinin köklenmesinin teşviki amacıyla kullanılmaktadır. Çok yüksek dozlarda herbisit etkisi göstermektedir. Oksinler herbisit olarak en çok buğdayda ve mısırda geniş yapraklı otlarakarşıkullanılmaktadır.
2. Gibberellinler: Meyve tutumu tohumların çimlendirilmesi ve bitki gelişimini teşvik gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Bitki içerisinde doğal olarak bulunmasına rağmen yapay olarak Giberella fujikuroi mantarından da elde edilmektedir.
3. Sitokininler: Meyve kalitesini arttırmak amacıyla çok nadir olarak kullanılmaktadır. Yapay sitokininlerin çok pahalı olması yaygın kullanımını sınırlandırmaktadır.
4. Absizik Asit: Bitkilerin gelişmesini yavaşlatıcı stomaların açılıp kapanmasını düzenleyici etkilere sahiptir. Özellikle stres altında bulunan bitkilerde yüksek miktarlarda üretilmektedir. Pratikte tarımda kullanımı söz konusu değildir.
5. Etilen: Bitkilerde doğal olarak üretilen gaz halindeki bir olgunlaştırma hormonudur. Özellikle yeşil muzların olgunlaştırılması ve sarartılması yeme olumunda ve fakat yeşil olarak derilen mandarin ve limon gibi bazı turunçgillerin kabuklarının sarartılması için kullanılmaktadır. Kullanılan etilenin kaynağı direk etilen veya asetilen gazı olduğu gibi bazı etilen üreten kimyasallar da olmaktadır.
Hormon kullanılarak üretilen bitki ve etler sürekli tüketildiği zaman vücuttaki hormon dengesi bozulabilmekte ve bunun sonucunda bir çok hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Vücudun bağışıklık sisteminin bozulması şişme ve yağlanma gibi durumlar bazı vitaminlerin kullanılamaması hücrelerin zayıflayarak kanser hastalığına yol açılması gibi durumlar bu çerçevede sayılabilir.


Kitap Kahve Kedi ve Sen
