Warning [2] Use of undefined constant userregdate - assumed 'userregdate' (this will throw an Error in a future version of PHP) - Line: 2 - File: inc/functions_post.php(531) : eval()'d code PHP 7.4.3-4ubuntu2.20 (Linux)
(showthread.php:1133:build_postbit)->(functions_post.php:531:eval)->(functions_post.php(531) : eval()'d code:2:error_callback)->(class_error.php:153:error)->

HAFTANIN SÖZÜ

"Yeni hayatlar görmeye değil, gördüklerimi unutmaya gidiyorum."


Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boğazda Yutkunma Zorluğu Güçlüğü Yutkunmada Zorluk Neden Olur?
#1
Yutkunmama Neden Olur Yutkunma Güçlüğü Hangi Hastalığın Belirtisi Boğazda Yutkunamama Bitkisel Tedavisi
Yutkunma zorluğu; tüketilen yiyecek veya içeceklerin kolayca yutulamamasıdır. Yutkunma güçlüğünün tıptaki adı disfajidir.  Bu durum da her zaman altta yatan başka bir sağlık probleminin işaretcisi olmayabilir. Çoğunlukla bu durum geçicidir ve kendi kendine düzelmektedir.
Yutkunma çok karışık bir süreçtir. Bazı insanlar bu yeteneklerini kaybedebilir. Disfaji; genellikle yetişkin bireyler arasında yaygın olup kişide yetersiz beslenme, dehidrasyon ve hatta ölüme bile yol açabilir.
Disfaji Nedir?
Disfaji; yutkunma zorluğudur. Ağız, yutak, gırtlak ve yemek borusunda anatomik veya fizyolojik problemleri olan kişiler disfaji belirtileri gösterebilir.
Disfaji (Yutkunma Zorluğu, Güçlüğü) Belirtileri Nelerdir?
Disfaji belirtileri şunlar olabilir:
  1. Yutkunurken acı (odinofaji)
  2. Yutmayı başaramamak
  3. Boğaz, göğüs veya göğüs kemiğinin arkasında yemek sıkışmış hissi
  4. Salya artışı
  5. Yemek yerken öksürme
  6. Yiyeceklerin geri gelmesi (regurjitasyon)
  7. Sık sık mide yanması
  8. Yiyecek ya da mide asidinin boğaza gelmesi
  9. Beklenmedik bir şekilde kilo vermek
  10. Yutulduğunda öksürme
  11. Yutma zorluğu nedeniyle yiyecekleri daha küçük parçalara ayırmak veya bazı gıdaların tüketiminden kaçınmak
Disfaji (Yutkunma Zorluğu, Güçlüğü) Neden Olur?
Ulusal Sağırlık ve Diğer İletişim Bozuklukları Enstitüsü'ne göre, insan vücudunda yutmaya yardımcı 50 çift kas ve sinir vardır. Başka bir deyişle yutkunma problemlerine yol açabilecek birçok neden olabilir. Bazı nedenler şunlardır:
  1. Asit reflü ve GERD
  2. Multipl skleroz hastalığı
  3. Stres ve psikolojik sorunlar
  4. Yemek borusu kanseri: Yemek borusu kanseri, yemek borusunun iç yüzeyinde malign (kanserli) bir tümörün varlığında oluşur ve bu durum yutkunma güçlüğüne neden olabilir.
  5. Mide kanseri (gastrik adenokarsinom): Mide hücresinde kanserli hücreler oluştuğunda mide kanseri meydana gelmektedir. Bu durumun tespit edilmesi zor olduğu için, daha gelişmiş olana kadar teşhis konulamamaktadır.
  6. Guatr: Tiroit, adem elmasının hemen altında bulunan bir bezdir. Tiroitlerin genişlemesine guatr denmektedir.
  7. Bademcik iltihabı
  8. Besin alerjileri
  9. Bahar nezlesi
  10. Asit reflüsü
  11. Beyin tümörü
  12. Boğaz tahrişi, ağız mantarı, tüberküloz vb. gibi durumlar sonucu oluşan yemek borusu iltihabı
  13. Enfeksiyöz mononükleoz: Enfeksiyöz mononükleoz veya mono, genellikle Epstein-Barr virüsünün (EBV) neden olduğu bir grup belirtiyi ifade eder.
  14. Özofajit: Özofagit, asit reflü veya bazı ilaçların neden olabileceği yemek borusu iltihabıdır.
  15. Tiroit nodülü: Tiroit nodülü tiroit bezinde gelişebilen bir yumrudur. Bu yumru katı veya sıvı ile dolu olabilir. Kişide tek bir nodül veya nodül kümesi olabilir.
  16. Herpes özofajit: Herpes özofajit, herpes simpleks virüsü tip 1 (HSV-1)den kaynaklanmaktadır. Bu enfeksiyon göğüs ağrısı ve yutkunma güçlüğüne neden olabilir
  17. Parkinson hastalığı
  18. Travmatik beyin hasarı
  19. Serebral palsi (beyin felci)
  20. Mide ekşimesi, gastrit gibi mide sorunları
  21. Epiglottitis: Epiglottit, küçük dilde oluşan iltihaplı doku ile tanımlanmaktadır. Bu potansiyel olarak hayatı tehdit eden bir durumdur.
  22. ALS (Lou Gehrig's hastalığı)
  23. İlerleyici supranüklear felç
  24. Huntington hastalığı
  25. Myastenia gravis
Disfaji (Yutkunma Zorluğu, Güçlüğü) İçin Hangi Doktora Gidilir?
Yutkunma güçlüğü için Gastroenteroloji ve Genel Cerrahi bölümüne gidilir. Gerektiğinde Kulak Burun Boğaz (KBB) bölümüne de gidilebilir.
Disfaji (Yutkunma Zorluğu, Güçlüğü) Bitkisel Doğal Tedavi
Eğer yutkunma zorluğu yaşıyorsanız ve disfaji olduğundan şüpheleniyorsanız, aşağıdaki yöntemleri deneyebilirsiniz.
Çiğ Hindistancevizi Yağı
Çiğ hindistancevizi yağı tüketmek vücuda yağ asitleri ve önemli besinleri kazandırır. Bu da vücudun mantar ve virüs enfeksiyonlara karşı savaşmasına ve özellikle de yemek borusu gibi vücutta iltihap oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Hindistancevizi Yağını direkt olarak yiyebilir veya içeceklerinize ekleyebilirsiniz.
Keten Tohumu
Taze öğütülmüş ve organik keten tohumunu yoğurda ekleyip tüketebilirsiniz. Ayrıca biraz hindistancevizi yağıyla birlikte içeceklerinize de ekleyebilirsiniz.
Muz
Taze ve organik muzda bulunan yüksek potasyum içeriği sayesinde yemek borusu şişliğini azaltabilirsiniz.
Balık Yağı
Balık yağında bulunan omega 3 yağ asitleri vücut için çok faydalıdır. İçinde bulunan yağ asitleri vücuda etkili iltihap sökücü özellik sağlayarak yemek borusundaki ağrı ve şişliği azaltmaya yardımcı olur.
Bitkiler
Yemek borusunu rahatlatmak için birçok bitki vardır. Bu açıdan kekik yağı ve zeytin yaprağı özü mükemmel seçeneklerdir. Ham kakao ve Aloe vera da kullanılabilir ve bunun günlük içeceklere katılması da kolaydır.
Su
Disfaji durumunda su çok faydalı olabilir ancak içilerek değil. Ağzınıza birçok su alın ve kafanızı yutkunmanızı kolaylaştırarak pozisyona getirin. Bu şekilde yemek borusu kasları gerilecek ve yutkunma kolaylaşacaktır. Kolayca yutkunduktan sonra suyu yutun. Suyun ayrıca vücuttaki toksinleri atma özelliği de vardır.
Disfaji (Yutkunma Zorluğu, Güçlüğü) Nasıl Geçer?

Yutkunma zorluğu için uygulanacak tedavi altta yatan asıl nedenin teşhis edilmesiyle başlamaktadır. Bunun için Genel Cerrahi doktoruna gitmelisiniz. Doktor size çeşitli testler uygulayacak, bu durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviye başlayacaktır.
kedicik

Kitap Kahve Kedi ve Sen
1ZuiPI.gif
Ara
Cevapla
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping