Warning [2] Use of undefined constant userregdate - assumed 'userregdate' (this will throw an Error in a future version of PHP) - Line: 2 - File: inc/functions_post.php(531) : eval()'d code PHP 7.4.3-4ubuntu2.20 (Linux)
(showthread.php:1133:build_postbit)->(functions_post.php:531:eval)->(functions_post.php(531) : eval()'d code:2:error_callback)->(class_error.php:153:error)->

HAFTANIN SÖZÜ

"Yeni hayatlar görmeye değil, gördüklerimi unutmaya gidiyorum."


Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Bağırsak Ağrısı Neden Olur Kalın Bağırsak Ağrısı Nereye Vurur
#1
Bağırsak ağrısı gıda alerjisinden, bağırsak iltihabına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilen bir sağlık sorunudur. Kalın bağırsak ağrısı ve bağırsak ağrısı mideye, bele ve sırta da vurabilir bu bölgelerde ağrıya yol açabilir. Makalemizde bağırsak ağrısının nedenlerinden ve tedavi yöntemlerinden bahsedeceğiz.
Bağırsak Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Hazımsızlık
Bağırsak ağrısının en yaygın nedeni hazımsızlıktır. Bu durum şişkinlik, mide ağrıları, bulantı ve kusmaya sebep olabilir. Bu problemi genellikle ishal veya kabızlık takip eder.  Sindirim nedeniyle bağırsak ağrısının yaygın belirtileri arasında şişlik hissi, mide yanma hissi ve geğirme vardır. Hazımsızlık, yanlış beslenme ve yaşam tarzı, gastrit, hormonal değişiklikler, enfeksiyon veya altta yatan gastrointestinal rahatsızlıkların bir sonucu olabilir. Hazımsızlık nedeniyle oluşan bağırsak ağrısının tedavisi için ilaçlar kullanılmaktadır.
Gıda Hassasiyeti & Alerji
Bağırsak ağrısının en yaygın sebebi gıda hassasiyetidir. Laktoz hassasiyeti olan kişilerde süt ve süt ürünlerde şekerde bulunan laktoza karşı alerjileri vardır. Bazı insanlar ayrıca bazı gıdalarda bulunan diğer şeker ve protein formlarına karşı da hassasiyet yaşayabilirler. Tüm bu gıda hassasiyetleri, bağırsak ağrısının yaygın nedenleridir.
Gıda alerjileri; bağışıklık sisteminin belirli yiyeceklere anormal tepki vermesi olup bağırsak ağrısının önemli nedenlerinden biridir. İnsanların yaygın olarak alerjiye sahip oldukları gıdalar arasında yer fıstığı, kabuklu deniz ürünleri, yumurta, inek sütü, buğday ve soya vardır.
Bir maddenin sindirilememesi bağırsakta yoğun ağrıya yol açar. Bağırsak ağrısının belirtileri; gıda hassasiyeti ve gıda alerjileri ile değişebilir. Bağırsak ağrısı; şişkinlik, ishal veya kabızlık, bazen mide bulantısı ve kusma belirtileri gösterebilir. Alerjik reaksiyonlarda kişide ciltte kızarıklık, solunum problemleri ve göğüste sıkışma da bazen mevcuttur.
Bağırsak Tıkanıklığı
Bu durum, bağırsak ağrısının önemli nedenlerinden biridir ve komplikasyon riski nedeniyle hemen müdahale gerekir. Bağırsak tıkanıklığı, yapışma, iltihaplanma, bağırsakların dolanması, fıtık veya kanser gibi altta yatan sorunlara bağlı olabilir. Şiddetli bağırsak ağrısı, kabızlık ve karın şişkinliğine neden olur. Altta yatan neden, gerektiğinde cerrahi ilaçların kullanımıyla uygun şekilde tedavi edilmelidir.
İltihabi Bağırsak Sendromu (IBS)
Bağırsak ağrısının diğer bir yaygın nedeni iltihabi bağırsak sendromudur. Haftanın çoğu günlerinde görülen ve genellikle 3 aydan fazla süren bağırsak belirtileriyle kendini gösterir. Iltihabi bağırsak sendromuna bağlı bağırsak ağrısının tedavisi, gerekirse yaşam tarzı değişiklikleri, uygun beslenme ve ilaçların kullanımıyla mümkündür.
İltihabi Bağırsak Hastalığı
Kolitis, crohn hastalığı ve ulseratif kolitis gibi iltihabi bağırsak hastalıkları sebepli bağırsak ağrısı bazen büyük bir problem olabilir.  Bu hastalıklar bağırsak iltihabına neden olur ve sindirim sorunları, dışkı geçişinde zorluk, ishal, kanlı dışkı, halsizlik ve bazen ateş ve kilo kaybı ile sonuçlanır.
Peptik Ülser
Peptik ülser bağırsak ağrısına yol açan,mide ve ince bağırsak zarında aşın sonucu oluşmaktadır.  Bunun sebebi ise h.pylori enfeksiyonu,iltihap, yanlış beslenme veya aspirin ve iltihap sökücü bazı ilaçların kullanımı olabilir. Peptik ülser kaynaklı bağırsak ağrısının belirtileri; hazımsızlık, mide ve göğüste ağrı,kusma, dışkıda kan,iştahsızlık ve kilo kaybıdır.
Gastroenterit
Gastroenterit, çoğunlukla bakteri veya virüse bağlı olarak ortaya çıkan bağırsaklarının iltihaplanmasıdır. Bazı gıdalar gastrointestinal(mide-bağırsak)sistemi etkileyen enfeksiyonlara neden olabilir. Gıda zehirlenmesi ve gastroenterit, bağırsak ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir.
Parazit Enfeksiyonu
Giardiasis ve amebiasis gibi paraziter enfeksiyonlar sindirim sistemini etkiler ve bağırsak ağrısına sebep olurlar.  Belirtiler; kramp ağrısı, şişkinlik, kusma, iştah değişimleri, sulu veya ağrılı dışkıları içerir. Bu enfeksiyonlar seyahat edenler arasında yaygındır ve zamanında tedavi edilmezse komplikasyonlara neden olabilir. Bu durumun tedavisinde, enfeksiyonlarla mücadele etmek için metronidazol gibi uygun ilaçlar kullanılmaktadır.
Apandisit
Apandisit,sağ karın bölgesinde ciddi ve keskin bağırsak ağrısına sebep olabilir. Apandis; kalın bağırsak iltihabi ve genişlemesi ile meydana gelen küçük yapıdır.  Bu ağrı; öksürük, kusma, hazımsızlık, ishal ve ateşle daha da kötüleşmektedir. Ciddî vakalarda apandisin alınması gerekebilir.
Kanser
Bağırsaktaki oluşumlar da bağırsak ağrısına sebep olabilir. Bitişik bölgelerdeki kanserler de bağırsaklar üzerinde baskı artışına veya kanserin diğer bölgelerden yayılmasına neden olabilir. Bu da bağırsak ağrısına neden olur. Kabızlık, basınç hissi, donuk veya şiddetli ağrı, dışkıda kan, iştahsızlık ve kilo kaybına neden olabilir.
Asit reflü, kabızlık, çölyak hastalığı, diyabetik ketoasidoz, enfeksiyon, yaralanma, gergin karın kasları, bağırsak basıncı veya mezenterik iskemi gibi bağırsaklara normal kan akışını etkileyen durumlar  da bağırsak agrısi nedenlerinden olabilir.
Bağırsak Ağrısı Tedavisi
Bağırsak ağrısının tedavisi altta yatan duruma ve ağrının şiddetine bağlı olarak farklılık göstermektedir.
  1. Antibiyotikler: Enfeksiyona bağlı olarak enfeksiyonlarla savaşmak için antibiyotikler yazılabilir.
  2. Iltihap sökücü ilaçlar: Ciddi bağırsak ağrısı durumunda iltihap sökücü haplar yardımcı olabilir. 
  3. Kortikosteroidler: Bağırsak ağrısı tedavisinde özellikle de ağrı eger iltihabi bağırsak hastalıkları gibi otoimmun bir bozukluktan kaynaklanıyorsa kortikosteroidler kullanılabilir.
Bağırsak Ağrısının Cerrahi Tedavisi
Acil bir durumda veya ülser, apandisit, perforasyon veya bağırsak dolanması gibi durumlarda cerrahi müdahale gerekebilir. 
Bağırsak Ağrısı Bitkisel Tedavisi
Papatya
Papatyanın sindirim kanallarındaki kasları rahatlatma ve bağırsak ağrısını yatıştırma özelliği vardır. Dahası sahip olduğu iltihap sökücü,antioksidan ve sakinleştirici özellikleri ile çok rahatlatıcıdır.
  1. 1 tatlı kaşığı kuru papatyayı 1 bardak su içine koyup 15 dakika kadar kaynattıktan sonra süzün ve tercihinize göre içine biraz bal veya limon suyu ekleyin.
  2. Bu çayı günde birkaç kez tüketin.
Nane
Nane de bağırsak ağrısından kurtulmak için yardımcıdır.  Nanede bulunan antispasmodik özellikler sindirim kanallarindaki kaslar üzerinde rahatlatma yaparak gaz sorununu giderir. Dahası, nanenin sindirim süresini hızlandırma özelliği vardır.

  1. 2-3 bardak nane çayı mide ağrısını rahatlatabilir. Bu çayın yapımı için 1 tatlı kaşığı toz naneyi 1 bardak sıcak su içine koyup 10 dakika kadar kaynatın ve yavaş yavaş yudumlayın.
kedicik

Kitap Kahve Kedi ve Sen
1ZuiPI.gif
Ara
Cevapla
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping