Warning [2] Use of undefined constant userregdate - assumed 'userregdate' (this will throw an Error in a future version of PHP) - Line: 2 - File: inc/functions_post.php(531) : eval()'d code PHP 7.4.3-4ubuntu2.20 (Linux)
(showthread.php:1133:build_postbit)->(functions_post.php:531:eval)->(functions_post.php(531) : eval()'d code:2:error_callback)->(class_error.php:153:error)->

HAFTANIN SÖZÜ

"Yeni hayatlar görmeye değil, gördüklerimi unutmaya gidiyorum."


Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Neden Acı Biber Yedikten Sonra Su İçmemeliyiz
#1
Yemeklerimizin gözdelerinden biri olan biberi sevmeyen pek yoktur. Birçok yemekte bazen sadece tat versin diye bile ekleyenler vardır.  Kimi zaman farkında olarak, kimi zaman ise farkında olmadan acı biberleri yeriz ve o an ağzımızda bir sıcaklık ve yanma hissi oluşur. Bu hislerin sebebi de elbette ki kimya ile açıklanabilir. Acı biberde bulunan renksiz ve kokusuz olan kapsaisin reaksiyonumuzun başrollerinden biridir. Kapsaisin, biber çekirdeklerinin bulunduğu dokuda yoğun miktarda bulunur.  Reaksiyonumuzun bir diğer başrolü ise dilimizde bulunan TRPV1 reseptörleridir. TRPV1 reseptörlerinin görevi vücudumuzdaki dokulara zarar verebilecek olan sıcak suyu, asitli yiyecekleri, sıcak yiyecekleri (43 C den yüksek olduğu söylenebilir) ve acı maddeleri algılamaktır. Acı biber yediğiniz zaman kapsaisin molekülü TRPV1 reseptörlerine bağlanır ve bu etkileşim nöronlar yardımıyla beyne iletilir. Ne kadar fazla acı biber tüketirseniz o kadar kapsaisini dilinizdeki reseptörlere bağlanır ve o kadar fazla acı hissedersiniz. Beyinde ise kapsaisin ağrı, sancı olarak algılanır ve vücuttan atılması gereken bir madde olarak belirlenir. Vücudunuzdan uzaklaştırmanız gerektiğini ise; gözlerinizin yaşarmasıyla, terlemenizle ya da bazen hapşırmanızla belli eder.


Peki, neden bu hisleri azaltmak için su içmemeliyiz?

Bu sonun cevabı da yine kimyadan geliyor, kapsaisin uzun bir hidrokarbon zincirinden meydana gelmiştir, bu özellik de kapsaisinin apolar yapıda olan bir madde olduğunu gösterir.  Su ise polar yapıdaki bir maddedir. Eğer acı biber yedikten sonra su içerseniz bu maddeler birbiri içerisinde çözünmeyeceğinden su ağzınızdaki kapsaisini daha çok dağıtacaktır ve acı hissiniz de artacaktır. Bu yüzden acı biber yedikten sonra tüketilmesi gereken yiyecekte apolar maddeler bulunmalıdır ki kapsaisin içerisinde çözünsün ve etkisini kaybetsin. İçerisinde apolar madde bulunan içeceklere örnek verecek olursak süt bunlardan biridir. Acı biber yedikten sonra süt içerseniz bir rahatlama hissedeceksiniz.
6obYPS.png
Ara
Cevapla
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping