02-21-2019, 11:40 AM

Sokak Simidi ( Çıtır Çıtır ) Tarifi İçin Malzemeler
Hamuru için;
Yarım kg un
1 tatlı kaşığı toz maya
1 tatlı kaşığı tuz
300 gr ılık su
Üzeri için;
Yarım su bardağı pekmez
Yarım su bardağı su
1 su bardağı susam
1 yemek kaşığı un
Sokak Simidi ( Çıtır Çıtır ) Tarifi Yapılışı
Ilık suyun içerisine mayayı ekleyip 5 dk aktifleşmesi için bekliyoruz.
Daha sonra yoğurma kabına tuz ve unu alıp mayayı yavaş yavaş una döküp yoğurmaya başlıyoruz un az gelirse ilave yapabilirsiniz ele yapışmayan yumuşak kıvamlı hamur olacak.
Daha sonra üzerini temiz bez ile örtüp yarım saat hamuru dinlendirin.
Yarım saatin sonunda hamuru bir kez daha yoğurup havasını alıyoruz.
Ve tezgaha alıp büyük simit isterseniz 12 veya biraz küçük isterseniz 16 eşit bezeye ayırıyoruz.
Her bir bezeyi şeritler halinde elimiz ile açıyoruz.
2 şeridi kendi etrafında döndürüp yuvarlayıp uç kısımlarını birleştirip birbirine yapıştırıyoruz. Pişerken açılma yapmasın.
Bir kaba pekmez su ve unu alıp karıştırıyoruz diğer bir kaba da susamı döküp hazır hale getiriyoruz.
Yuvarladığımız simitleri önce pekmezli karışıma daha sonra susama batırıp tepsiye diziyoruz.
Fırını 250 derece alt üst ayar da ısıtıyoruz.
Fırına dayanıklı bir kaba 2 bardak su koyup fırının en altına koyuyoruz simide çıtırlığı pişerken bu su verecektir.
Isınan fırının en altın bir üst gözüne tepsimizi yerleştiriyoruz.
Dereceyi de 230 a düşürüp simitleri iyice kızarana dek pişiriyoruz.
Afiyet olsun

