Warning [2] Use of undefined constant userregdate - assumed 'userregdate' (this will throw an Error in a future version of PHP) - Line: 2 - File: inc/functions_post.php(531) : eval()'d code PHP 7.4.3-4ubuntu2.20 (Linux)
(showthread.php:1133:build_postbit)->(functions_post.php:531:eval)->(functions_post.php(531) : eval()'d code:2:error_callback)->(class_error.php:153:error)->

HAFTANIN SÖZÜ

"Yeni hayatlar görmeye değil, gördüklerimi unutmaya gidiyorum."


Konuyu Oyla:
  • Toplam: 0 Oy - Ortalama: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Arı sokmalarına karşı neler yapılmalıdır, Arı sokması şişliğine ne iyi gelir
#1
Arı sokmalarına karşı neler yapılmalıdır, Arı sokması şişliğine ne iyi gelir
Arı sokmalarına karşı alerjiniz yok ise belli sayıdaki arı sokma vakaları tehlikeli değildir. Tehlike yaratıp yaratmayacağını kişinin metabolizma ve bünyesine göre değişmektedir. Arı sokmalarına karşı doğal tedavi yöntemlerimize geçmeden önce küçük bir uyarı. Arı sokmalarına karşı alerjisi olan okurlarımız için hayati tehlike bile oluşturabilecek arı sokma vakaları yaşanabilir. Size tavsiyemiz ilk önce doktorunuza danışınız. Vereceğimiz bilgiler arı sokmalarına karşı iyi gelecektir ama hayat şakaya gelmez.

ARI SOKMASINA KARŞI ALERJİM OLUP OLMADIĞI NASIL ANLAŞILIR?
Arı sokmalarına karşı alerjisi olan kişilerde belli başlı belirtileri vardır. Genellik arının iğnesine mağdur kalan bölgemizde kızarma başlayıp kaşınmalar hissedilir. Arının zehirinden etkilenen derimizde şişme meydana gelecektir. En belirgin özelliği ise solunum (nefes alma) güçlüğü yaşarız. Karnimizda ağrılar, çarpıntı, kusma ve baygınlıkta gösterebilir.

Solunum yollarımıza vereceği zarar yüzünden arıya karşı alerjisi olan kişinin ölme tehlikesi olabilir. Bu tarz belirtilere karşılaşırsanız çok hızlı bir şekilde en yakın hastane, doktor, sağlık ocağı vs. ulaşmanız hayatı öneme sahiptir. Tıp dilinde buna “anaflaksi” veya “anaflaktık şok” adı verilmektedir.
Arı sokmalarına karşı neler yapılmalıdır?

Arı soktuktan sonra panik yapıp arıyı elinizle sıkarak çıkarmayınız! Arı zehir kesesini sıkmanız durumunda sokulan bölgeye daha çok arı zehirli sevk edilmesine yol açacaktır. Buda o bölgedeki acı hissimizin artmasına sebebiyet verecektir.

Sokmuş olan arıdan kurtulmak için önemli unsurlardan biri panik yapmamaktır, panik yapmadan bir bıçak yardımı veya tırnağınızla sıyırarak çıkarmak olacaktır.

Etkili tedavi yöntemi olarak amonyak biliriniz. Amonyak iki çeşit tedavi şekli ile kullanılabilir. Arının sokmuş olduğu bölgeye sürülebilir, birde bir bardak suyun içerisine 10 ile 15 damla eklenerek içilebilir. Arı sokması şişkinliğine karşı krem kullanılmalıdır. Antihistaminik veya Steroid kremlerinden birini sürmelisiniz. Doğru olmayan başka davranışlar ise arı sokulmasına mağdur kaldıktan sonra o bölgeye basınç uygulayarak ovulması ve emilmesidir. Kişi terli ise derimizdeki ter zehirin etkisi artıracağına emme işleminin faydasından çok zarar açmasına sebep olacaktır.Ovalama işleminde zehirin belli bir bölgede kalmayıp dağılmasına sebep olacaktır.

ARI SOKMASINA İYİ GELEN YÖNTEMLER:
Sokulan bölgeyi soğutmak; üzerine buz koyarak veya soğuk su ile yıkamak. Yoğurt sürmekte etkili yöntemlerden biridir, yoğurt acı etkisi azaltıcı özelliği bilinmektedir. Meyve filan yenirken arı sokulmasına mağdur kaldıysanız tehlikeli sonuç doğurabilir. Boğazınızdan arı soktuysa sık sık sirke ile gargara yapmanız ve hızlı şekilde doktorunuza danışmanız gerekmektedir.
Bir demet maydanozu: iyice dövünüz maydanoz (taze olması önemlidir) dövülmüş maydanozu arın soktuğu bölgeye sarabilirsiniz. Arpa unu ve sirke ile hamur yapıp sarmanızda iyi gelecektir. Arpa ununu ve sirkeyi hamur olacak şekilde karıştırınız ve sokulan bölgeye sürünüz.
Sarımsak: Bir diş sarımsakta işimizi görecek doğal tedavi yöntemlerinden biridir. Sarımsağımızı iyice eziyoruz ve bölgeye sürüyoruz.
Lavanta yağı: Arı zehirine karşı oldukça etkili bir yağdır.
Soğan: Her mutfakta olan soğanı ikiye bölerek sulu kimsini bölgeye sürünüz.
Bal: Arı balıda etkili bir savunma aracımız olarak kullanabilirsiniz. Ne mantık demeyin faydasını hissedeceksiniz.
Karbonat ve su: Su ve Karbonat karıştırıp macun şeklinde arının soktuğu bölgeye sürebilirsiniz.
ARI SOKMASINA NE İYİ GELİR?
Bal arısı ya da yaban arısı iğnesini batırdığında (arı sokması gerçekleştiğinde), zehir arının iğnesi yoluyla mağdurun derisinin altına enjekte edilmiş olur.

Çengelsiz iğnesi olan sarı kabuklu büyük eşek arısı iğnesini batırdıktan sonra geri çekebilir böylece kişiye iğnesini birden fazla kez batırabilir. Bal arısının iğnesi ise çengellidir ve kişiye batırıldıktan sonra iğne kurbanın derisinde zehri ile birlikte kalır.

Bal arısı ya da yapan arısı sokmasına maruz kalan kişilerin % 3 ‘ü alerjik reaksiyon gösterir ve bal arısı zehrinin kurbanlarının % 0,8 ‘i ise ciddi ve hayati tehlike taşıyan alerjik reaksiyon gösterirler ve bu durum anafilaksi olarak adlandırılır.

Arının iğnesini batırdığı yer şişer, kırmızı ve ağrılıdır. Bu durum bir haftaya kadar devam edebilir. Sistemik alerjik reaksiyon görülen durumlarda ise tüm vücut etkilenir. Mide bulantısı, kusma, diyare (ishal), baş dönmesi görülebilir.

Anaflaktik reaksiyonlarda hırıltılı solunum, nefes almakta zorluklar ve eğer hızlıca müdahale edilmezse kan basıncının düşmesi sonucunda şoka girilebilir. Eğer çabuk müdahale edilmezse ölüm ile sonuçlanabilir. Tüm bu işlemler arı sokmasından sonra dakikalar içinde gerçekleşir.

EĞER ARI SOKMASINA MARUZ KALDIYSANIZ NE YAPMALISINIZ?
Acil servisi arayınız; Eğer daha önce arı sokması sonrasında ciddi bir reaksiyon gösterdiyseniz.
Arının iğnesinin hala derinizde olup olmadığına bakınız; Arının ısırdığı alanda küçük siyah nokta olup olmadığına bakınız. Genellikle bal arılarının iğneleri kurbanların derilerinde kalır ve 2-3 dakika içinde zehrini tamamen derinin içine boşaltır, çabuk davranarak iğneyi deriden çıkarmak arı sokmasının ciddiyet seviyesini biraz azaltabilir.
Vücudun inflamatuvar (yangılı tepki) tepkisini azaltmak amacıyla arının soktuğu yere buz ve soğuk su torbası uygulayınız.
Su ve sabun ile yıkayınız ve sonra bölgedeki reaksiyonu azaltmak amaçlı hidrokortizon krem uygulayınız.
Alternatif yöntemler ise;
Baharatsız dövülmüş et hamurunun ve suyun bölgeye uygulanması,
Karbonat ve su uygulanmasıdır.
Difenidramin gibi antihistamin tablet formu ve /veya ibuprofen veya asetaminofen gibi reçetesiz ağrı kesicilerin alınabilir.
Arı sokması ağız, burun gibi önemli bir yerde ise kişide daha önce arı sokması sonrasında alerjik reaksiyon görülse de görülmese de acil tıbbi müdahale gereklidir. Çünkü bu şişlikler nefes almayı etkileyebilir.

İPUÇLARIM MİSAFİRLERİNDEN GELEN ÖNERİLER;
Melike hanım demiş ki;

Arının soktuğu bölgeye bazik öz. Bir madde sürerseniz acınız daha fazla olur ve tahriş olur asidik öz.bir madde limon soğut elma vs. Sürerseniz ağrısı çok kısa bir sürede geçer şişliği içinde bölgeye soğuk uygulaya bilirsiniz veya doktora danışın
kedicik

Kitap Kahve Kedi ve Sen
1ZuiPI.gif
Ara
Cevapla
Teşekkür verenler:


Hızlı Menü:


Şu anda bu konuyu okuyanlar: 1 Ziyaretçi

Online Shopping App
Online Shopping - E-Commerce Platform
Online Shopping - E-Commerce Platform
Feinunze Schmuck Jewelery Online Shopping